Meny Lukk

Gjør sengen til en mobilfri sone – sov roligere og lengre

Mobilen har blitt en helt sentral del i de fleste nordmenns liv, det er uten tvil en av grunnene til at det også selges så mange deksler til mobiltelefoner. Det er helt enkelt slik at mobiltelefonen «alltid» er med – på stranden, på jobbet, i fjellet, på hytta og ikke minst i sengen. Det er svært praktisk å alltid ha et helt univers av praktisk funksjoner, nyheter og underholdning lett tilgjengelig, men det kan faktisk være greit å legge fra seg mobiltelefonen en god stund før leggetid.

Velg en god seng som lar deg sove optimalt

Det er selvfølgelig ikke bare mobilen som potensielt kan gjøre at du ikke sover optimalt, mange andre faktorer bidrar til det komplekse temaet søvn. Både seng, omgivelser, temperatur, lys og vaner er viktige bidragsytere til den samlede søvnopplevelsen.

Du sover faktisk en stor del av livet ditt, og du bør definitivt passe på å ha en god seng. Det finnes gode senger i de aller fleste prisklasser, og kostnaden per natt blir svært lav hvis du kjøper kvalitet. Spesialiserte forhandlere som Bedre Naetter har et bredt utvalg senger og madrasser.

Skjermer og lys er ikke optimalt for god søvn

Mobiltelefonen er genial i de aller fleste sammenhenger, og det er ikke rart at den er med praktisk talt overalt. Når den helst bør legges igjen utenfor soverommet, er det av to grunner:

  • Lys påvirker innsovning, og mørke er et klart signal til hjernen om at det er på tide å sove. For eksempel henger produksjonen av «søvnhormonet» melatonin sammen med lysnivået.
  • Mobiltelefonen er ikke bare en lyskilde, den er dessuten en konstant kilde til oppdateringer, nyheter og meldinger. Det betyr også at hjernen hele tiden får påfyll av nye ting å behandle, samtidig som den egentlig skal roe seg ned for å sove.

Det er selvfølgelig ikke mobiltelefonen alene som er en utfordring, nettbrett og TV gir den samme effekten. Samtidig er det mobiltelefonens kompakte format som gjør at den blir med overalt, i større grad enn TV eller nettbrett.

Gode vaner gjør det enklere sovne

Å reduserer mobilbruken er et tiltak som kan gjøre innsovning lettere, sammen med flere andre faktorer som er viktige for god søvn:

  • Sørg for å ikke spise et stort måltid rett før leggetid.
  • Vær gjerne i fysisk aktivitet i løpet av dagen, men ikke gjennomfør en tøff treningsøkt rett før leggetid.
  • Både tobakk, alkohol og koffein påvirker søvnen, derfor er det lurt å unngå inntak i løpet av de siste timene før du skal legge deg.
  • Pass på at soverommet er kjølig, mørkt og stille. Gode gardiner, ventilasjon og kanskje klimaanlegg gjør det enklere å kontrollere temperaturen i løpet av sommerhalvåret.
  • Prøv å ha faste rutiner – stå opp til omtrent samme tid hver morgen, og ikke sov for mye på dagtid.

Å fjerne mobilen fra soverommet er altså bare en liten brikke på veien til bedre søvn, men det kan være med på å bidra til at du sover lenge og rolig.